Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον ομότιμο καθηγητή Γεωπολιτικής στη Σορβόννη, Γιώργο Πρεβελάκη, ο οποίος αναλύει τους στόχους και όλα όσα ανέτρεψε το χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
Μια υπόθεση για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από το χτύπημα της Χαμάς είναι «το Ιράν», μια άλλη «μπορεί να είναι η Ρωσία», λέει ο ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη, Γιώργος Πρεβελάκης, μιλώντας στη Βασιλική Σιούτη, καθώς «τα στοιχεία δείχνουν ότι πίσω από τη Χαμάς υπάρχει μια πολύ έμπειρη και ισχυρή δύναμη».
Στην ερώτηση γιατί αναφέρεται στη Ρωσία, απαντά ότι έχει και τη δυνατότητα και το κίνητρο, γιατί η κρίση αυτή στη Μέση Ανατολή βοήθησε να μετατοπιστεί η προσοχή από την Ουκρανία σε ένα άλλο μέτωπο. «Οι μυστικές της υπηρεσίες συνεργάζονται με τους πάντες. Δεν είναι μόνο οι Ρώσοι που το κάνουν αυτό. Και οι Αμερικανοί έχουν συνεργαστεί με όλους. Ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών είναι ένας πολύ βρόμικος πόλεμος. Δεν έχει ούτε αρχές, ούτε αξίες, ούτε όρια». Όλα αυτά, όμως, όπως εξηγεί, είναι σε επίπεδο υποθέσεων. «Όπως σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αναρωτιόμαστε ποιος έχει το κίνητρο και ποιος έχει τις δυνατότητες».
Αυτή η κρίση στη Μέση Ανατολή «έχει πολλούς ομόκεντρους κύκλους, γιατί επηρεάζει πάρα πολλές παγκόσμιες ισορροπίες», επισημαίνει ο κ. Πρεβελάκης.
«Έβαλε φρένο σε μια ολόκληρη διαδικασία ομαλοποίησης, την προσέγγιση του Ισραήλ και σημαντικών αραβικών δυνάμεων όπως η Σαουδική Αραβία. Υπήρχε το σχέδιο να διαμορφωθεί ένας διάδρομος μεταφορών, επικοινωνίας, ένας εναλλακτικός “δρόμος του Μεταξιού” από την Ινδία, μέσα από τη Μέση Ανατολή. Όλα αυτά τώρα ανατρέπονται».
Μια άλλη επισήμανσή του είναι ότι αν παρατηρήσει κανείς τον χάρτη, θα δει ποια κράτη στηρίζουν την Ουκρανία και ποια όχι. Η ίδια εικόνα στον χάρτη, λίγο-πολύ, επαναλαμβάνεται τώρα και με την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή είναι και κρίσεις στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κρατών, εξηγεί, και αναφέρει για το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη κοινότητα εβραϊκής διασποράς και ταυτόχρονα έναν τεράστιο αριθμό μουσουλμάνων. «Η Γαλλία έχει ενοχές απέναντι και στις δύο κοινότητες», εξηγεί.
«Έχει ενοχές απέναντι στους Εβραίους λόγω του καθεστώτος του Βισί, που παρέδωσε στους ναζί πάρα πολλούς Εβραίους. Αλλά έχει ενοχές και απέναντι στους μουσουλμάνους, οι οποίοι προέρχονται από τις παλιές αποικίες και είναι πληθυσμοί τους οποίους η Γαλλία δεν μπόρεσε να εντάξει αποτελεσματικά και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Η Γαλλία τους παρκάρισε στις τεχνητές πόλεις στα προάστια, τα οποία έχουν γκετοποιηθεί. «Η Γαλλία είναι σε πολύ δύσκολη θέση.Σήμερα πια η εξωτερική πολιτική και η εσωτερική πολιτική είναι πολύ δύσκολο να διαχωριστούν».