H Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με την Ινώ Αφεντούλη, διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, για τα μηνύματα που πήρε ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά και από τον αραβικό κόσμο, για ποιον λόγο η θέση της Ελλάδας θεωρείται αναβαθμισμένη γεωπολιτικά, καθώς και για τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία.
Ο Ερντογάν έχει πάρει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που λέει ότι πρεπει να πέσει η ένταση με την Ελλάδα, αν θέλει να έχει μια πιο ομαλή σχέση με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, λέει η Ινώ Αφεντούλη, σχολιάζοντας την αλλαγή της στάσης του Τούρκου προέδρου. Θεωρεί ότι ο Ερντογάν «είναι ένας ηγέτης μεγάλου βεληνεκούς, μας αρέσει-δεν μας αρέσει» και εκρήξεις του δεν προέρχονται από το θυμικό, αλλά είναι υπολογισμένες. Τον χαρακτηρίζει «ελεγχόμενα απρόβλεπτο» και υποστηρίζει ότι «η τουρκική διπλωματία έχει δώσει πάρα πολλά δείγματα σκληρού ρεαλισμού».
Η ελληνική θέση όμως είναι αναβαθμισμένη τελευταία «λόγω σταθερότητας στη δική μας πλευρά και αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή». Επισημαίνει ότι «η Ελλάδα για την Τουρκία θεωρείται το καλό παιδί της δύσης» καθώς και ότι «η επιθυμία του Ερντογάν να παίξει ρόλο ηγετικό στον αραβικό κόσμο δεν γίνεται δεκτή από τους Αραβες».
Για τον πόλεμο στη Γάζα λέει ότι αυτό που γίνεται εκεί είναι χωρίς προηγούμενο, με τεράστιο ανθρώπινο κόστος και για το ουκρανικό ότι η επίλυση του θα είναι επώδυνη για την Ουκρανία, καθώς εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή εδαφών.